Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

مرمت بنای دیوانخانه زندیه

بناي ديوانخانه زنديه همچنان در حال مرمت است
براي پايان مرمت ديوانخانه تا دو سال آينده به يك ميليارد تومان بودجه نياز است

كارشناس مرمت اداره كل ميراث فرهنگي فارس گفت: در صورت اختصاص بودجه يك ميليارد توماني مرمت بناي ديوانخانه زنديه تا دوسال آينده به اتمام خواهد رسيد.
به گزارش خبرنگار ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه فارس، سيامك بصيري كارشناس مرمت اداره كل ميراث فرهنگي فارس در جريان بازديد خبرنگاران از عمليات بازسازي و مرمت عمارت ديوانخانه مجموعه زنديه درباره اين عمارت گفت: اين بنا 270 سال قدمت دارد و جزئي از مجموعه زنديه است كه از سال 77 به عنوان يك پروژه ملي ديده شده و عمليات بازسازي و مرمت آن آغاز شده است.

وي افزود: مخابرات و پست به عرصه اين بناي تاريخي تجاوز كرده و بر اساس تفاهم نامه سال 77 وزارت كشور و سازمان مسكن و شهرسازي قطعه زميني به مخابرات اختصاص يافت اما تاكنون اين ساختمان تخليه نشده است.
بصيري ادامه داد: براي احياء و مرمت اين بناي 1500 متري تا كنون 120 ميليون تومان هزينه شده است كه اگر يك ميليارد تومان اختصاص يابد تا دو سال آينده عمارت ديوانخانه بطور كامل احياء و بازسازي خواهد شد و آماده استقرار مركز اطلاع رساني ميراث فرهنگي جنوب كشور خواهد بود.
به گزارش ايسنا، عمارت ديوانخانه در نزديكي ارگ كريمخاني، قرار گرفته كه در گذشته، عمارت ديوانخانه كريم خان زند بوده و اكنون تنها عمارت سابق آن در قسمت شمالي ارگ باقي مانده است.
اين عمارت، شامل يک تالار وسيع با سقفي بلند است كه در گذشته دو ستون مرمر در جلو آن قرار داشت، اما آغامحمد خان قاجار آن دو ستون را به تهران برد و به جاي آن دو ستون چوبي نصب كرد. در جلو تالار مياني، روي سنگ هاي بزرگ صيقلي، جنگ رستم و اشكبوس به طور برجسته حجاري شده كه دو شير و دو باز در طرفين آن قرار دارند همچنين بر روي سنگ نوشته زير يك شومينه بيت: «به غير از بخاري نديدم كسي/ كه به دشمن و دوست گرما رساند.»
در جلو اين عمارت، دو حوض بزرگ و طولاني ساخته شده است. در گذشته قرار بود اين عمارت به موزه مردم شناسي تبديل شود ولي بعدها قسمت جنوبي آن را كه سابقا سر در ديوانخانه بوده كه تخريب شده و ساختمان پست و تلگراف و تلفن را در آن جا احداث كرده اند.
لايه‌برداري، بتونه‌كاري و رسم خطوط مقرنس‌هاي حاشيه سقف و بدنه ايوان و يكي از اتاق‌ها، پاك‌سازي و تثبيت سقف سردر و شومينه ايوان، ساخت مقرنس‌هاي طاقچه‌ها مطابق نمونه موجود، تهيه، ساخت و نصب گره چيني ارسي همراه با رنگ‌آميزي مطابق طرح، تعمير و تكميل كارهاي چوبي چهارچوب ارسي همراه با جازني در ديوار و نصب در محل مورد نظر، اجراي كف فرش بالاي شاه‌نشين با استفاده ازسنگ مرمر درجه يك، درزگيري، مرمت، وصالي و نصب مجدد سنگ‌هاي مرمر قديمي، برچيندن تيرهاي چوبي فرسوده همراه با تهيه و اجراي مجدد آنها، از جمله اقداماتي است كه تاكنون در برنامه‌هاي مرمت اين بناي ارزشمند تاريخي شيراز صورت گرفته است.
 25 مرداد 1389 .

1 نظرات:

ناشناس گفت...

بسيار كار جالبي بود. افرين