برای اولین بار در ایران با رعایت استانداردهای روز دنیا با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث می شود. این پروژه عظیم ملی پس از مطالعات گسترده اقلیمی، فرهنگی، اقتصادی و فنی توسط اساتید، متخصصان و کارشناسان زبده و با حمایت و مساعدت مقامات عالیرتبه کشوری و استانی با انگیزه ایجاد یک مجتمع فوق مدرن و منحصر به فرد در ایران، منطقه و جهان و نیز ایجاد اِلمانی برای کشور اجرا می شود.برگزاری مجامع و جلسات متعدد علمی و فوق تخصصی و انجام تحقیقات گسترده و دقیق توسط مشاوران عالی و دانشمندان ایرانی و خارجی این پروژه طی بیش از سه سال جهت انتخاب محل احداث مرکز تجارت جهانی برای نخستین بار در ایران، سرانجام منجر به انتخاب شهر شیراز گردید.
این انتخاب به دلیل موقعیت ویژه و استراتژیک اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر شیراز به عنوان قلب تجارت و فرهنگ ایران و نیز نزدیکی به خلیج همیشه فارس و کشورهای حاشیه آن صورت گرفت که به تایید کلیه مشاوران، اساتید و متخصصان رسید. پس از تحقیقات گسترده و مطالعات فنی مدون در طرح جامع و تفصیلی شهر شیراز به منظور انتخاب بهترین موقعیت تجاری شهر جهت احداث مرکز تجارت جهانی و نیز با توجه به وجود مناطق و خیابانهای مشهور و بارز در کلیه شهرهای مهم دنیا که عنصری جدایی ناپذیر از شخصیت هر شهر محسوب می شوند، خیابان قصردشت در شیراز که شاهراه حیاتی ارتباطی و تجاری شیراز می باشد، جهت احداث این پروژه ملی برگزیده شد. در عین حال با توجه به طولانی بودن این خیابان، حد فاصل سه راه عفیف آباد و چهارراه زرگری در این خیابان که قلب تجاری شهر به شمار می رود، علیرغم بالا بودن هزینه های اجرایی و شهری آن اختصاصا به عنوان بهترین منطقه شهر شیراز و در نتیجه بهترین و مناسب ترین جایگاه احداث مرکز تجارت جهانی انتخاب شد. گفتنی است تجمیع هزاران واحد تجاری و اداری در این مجتمع عظيم که یکی از گرانترین مناطق شهری از نظر منطقه بندی شهرداری و بهترین موقعیت شیراز به شمار می رود، به دلیل جلوگیری از رشد خطی واحدهای تجاری کناره خیابان قصردشت، به طرح جامع و تفصیلی شهر نیز کمک شایانی می نماید.مشخصات ویژه
اين پروژه در قالب شركت مركز تجارت جهانی ایران به شماره ثبت 22921
با سرمايه 100 % نقدی اوليه به مبـلغ:
سه هزار و پانصد ميليارد ريال (3500000000000 ريال) معادل:
سيصد و پنجاه ميليارد تومان (350000000000 تومان)
كه نقداً پرداخت شده، به ثبت رسيده است.
مسـاحت زميـن: نزديـك به 10000 متـرمربـع (ده هـزار مـتـر مـربـع)
مسـاحت زیر بنا: بیش از 95000 متر مربع (نـود و پنج هـزار مـتر مربع)
تعداد كل طبقـات: مجمـوعاً 47 طبـقه بـه شـرح ذيـل:
تعداد طبقات تجاری: 5 طبقه
تعداد واحدهای تجاری: بیش از 800 واحد
تعداد طبقات پاركينگ: 4 طبقه
ظرفیت پاركینگ: بیش از 1000 خودرو
تعداد طبقات اداری و مسکونی: 30 طبقه
تعداد واحدهای اداری و مسکونی: بیش از 200 واحد
تعداد طبقات خدماتی،ورزشی، تفریحی و فرهنگی:
4 طبقه واقع در پل شیشه ای
تعـداد طبقـات تـاسيسـات: 2 طبـقـه
تعداد طبقات لابی اداری و مسکونی: 2 طبقه
تعداد طبقات لابی اصـلی: پنج طبقه
تعداد كل لابی های اصلی و فرعی مركز تجارت جهانی برای اولين بار در ايران:
بیش از 40 لابی با مساحت تقریبی 30000 متر مربع (سی هزار متـر مربع)
از دیگر امكانات این مجموعه:
- وُيد باشكوه مركزی در تمام طبقات مجتمع عظيم تجاری با مساحتی بيش از 5000 متر مربع (پنج هزار متر مربع) - لابی های مجـلل و وسیـع شامل فضـاهای مدیریتی، سـالن های موسیقی، آمفی تاتر و ...
- هـایپـر ماركـت منـحصـر به فـرد در 2 طبـقه با بیـش از 7 متر ارتفـاع - دهها دستـگاه آسانسور پانورامـیك (شیشـه ای) پرسـرعت، پلـه برقی و آسانسورهای مخصوص بار در کلیه نقاط مجتمع
- بیش از 20 كافی شاپ، رستوران، فودكورت - بیش از 5500 مـتر مربع (پنج هزار و پانصد متر مربع) باغ و فضـای سبز در ارتفاع 14 متری از سطح زمین برای اولین بار در ایران
- پل ارتبـاطی شیشـه ای شامـل رستوران های رویال، دریایی و فود كـورت، مجموعه ورزشی، استخر و سونا با سقف متحرك - پد هـلیكـوپتر چنـد منظـوره با قابلیت استفاده بعنـوان كنسرت هـال و آمفی تاتر روباز، رستوران و ...
- پد هـلیكـوپتر چنـد منظـوره با قابلیت استفاده بعنـوان كنسرت هـال و آمفی تاتر روباز، رستوران و ...
فونداسیون
درست در همین مکان، پایه های استوار واقعیتی را بنـا می نهیم که روزگاری برای ایرانیان به رویا می مانست...
راز ماندگاری و پایداری یک بنا را باید در پی و فونداسیون آن جستجو کرد. به جرات می توان گفت که مهم ترین و اثرگذارترین عامل در عمر مفید یک ساختمان عملکرد و کارآیی فونداسیون آن ساختمان می باشد.
شرایط حاکم بر پروژه مركز تجارت جهانی با توجه به معماری ویژه آن از جمله سطح اشغال صددرصد در 9 طبقه از این ساختمان و وجود دو برج مرتفع در دو ناحیه از اين سطح اشغال توجه و دقت فزاینده ای را در روند طراحی پی این بنا طلب می کند.
با توجه به اهمیت بالای پی، مشاوران و طراحان این پروژه آخرین دستاوردها و فناوری های رایانه ای را در طراحی فونداسیون این پروژه به خدمت گرفـته اند. اسـتفاده از جدیدترین و مناسب ترين نرم افزارها و شمع های بتنی متعدد در زیرساخت فونداسیون این ساختمان و استفاده بهینه از اطلاعات حاصل از مطالعات زمین شناسی، ضریب اطمینان بسیار بالایی را برای کارآیی و عملکرد فونداسیون این بنا به ارمغان آورده است.
سازه پروژه:
معماری خاص پروژه و نیاز به ایجاد فضاهای نامحدود باعث گردید تا حذف حداکثر ستونها و تمامی بادبندها از اولین ملاحظات در انتخاب سیستم سازه باشد . در این راستا تنها سیستم سازهای ایستا و مقابله کننده با بارهای جانبی، یک سیستم صلب خمشی بود که آن هم بدلیل بعد کوچک قاعده مرتفع این سازه، ایستا نمی شد . به همین دلیل سیستم صلب خمشی با قابلیت قاب محیطی مد نظر قرار گرفت و چیدمان سختی المانها و حذف المانها به سمت القای این سیستم حرکت نمود .
در این حالت با وجود اینکه پایداری افزایش مییابد ولی بیشینه جابجایی در جابجاییهای نسبی قابل کنترل نبود . استفاده از یک هسته بتنی به عنوان هسته مرکزی، سیستم قاب محیطی را به تیوب یا لوله در لوله تبدیل نمود و جابجاییهای سازه در حد کنترل شده و مناسبی قرار گرفت . سازه مورد بحث و سیستم مورد نظر با وجود اینکه تلفیقی از یک سیستم صلب خمشی به انضمام دیوار برشی است ولی یک سیستم مرکب محسوب نشده و ارضا کننده مفاهیم پایهای سیستمهای دوگانه نمیباشد .
درواقع عملکرد هسته بتنی ( لوله داخلی ) بعنوان یک شاخص در پایداری سازه و کنترل جابجایی، سازه صلب خمشی را حمایت مینماید . مشکلات متعارف سیستم قاب محیطی از قبیل رانش وتری و لنگی برشی با توجه به فاصله زیاد ستونها ،جهت ارضا سیستم مورد نظر محرز گردید لیکن با تمهیدات خاص موارد فوق مهار گردیدند .
در تحلیل بارگذاری جانبی طیف طرح ویژه ساختگاه مطابق آیین نامه 2800 تصحیح گردیده و در نهایت مقادیر اصلاح شده جهت تهیه طیف بازتاب با تاثیر ضریب اهمیت واحد و توان منفی یک، از عواملی مانند شکل پذیری و درجه نامعینی با بکارگیری نسبت میرایی 5 درصد اعمال گردید . جهت تهیه طیف سطح بهرهبرداری با توجه به آیین نامه 2800 ایران از طیف طرح استاندارد آیین نامه 2800 استفاده گردیده است و در شتاب مناسب و متناسب با آیین نامه 2800 و آثار عواملی مانند شکل پذیری و درجه نامعینی با عدد واحد جهت طیف بازتاب سطح بهره برداری با بکارگیری نسبت میرایی 3 و 5 و 8 درصد اعمال گردید .
هلیکوپتر مرکز تجارت جهانی ایران
در نمای پروژه مركز تجارت جهانی، برخلاف ساختمان های ديگر، سازه های مربوط به تاسيسات ساختمان به چشم نمی خورد بنابراين فضای ويژه ای برای تامين يك پد هليكوپتر در ارتفاع ميسر شده است.علاوه بر آن استفاده از اين فضا برای اجرای برنامه های فرهنگی، هنری، اجرای كنسرت موسيقی، نمايش، رستوران، مراسم ویژه، فضایی برای چشم اندازهای رویایی و باور نکردنی به باغهای قصردشت و ميراث های فرهنگی و گردشگری شهر شیراز نيز امكان پذير است كه بيانگر بخش ديگری از ديدگاه جامع كارفرما و معماران طراح پروژه است
آنتن مرکز تجارت جهانی
آنتن روی برج ها عموما علاوه بر كاربردهای مخابراتی، دارای كاربری زیباشناسانه نیز می باشد و از دیگر سو ملاك ثبت ارتفاع برج ها محسوب می شود. از این حیث در طراحی پروژه مركز تجارت جهانی، آنتن در حكم نقطه اوج پروژه به عنوان پرچم همیشه افراشته این مجموعه، در قالب بخشی از حجم و كالبد معماری بنا به همراه پد هلیكوپتر، توانسته هماهنگی بسیار زیبایی را به نظاره گران ارائه دهد.
تصاویر لابی های فرعی
نمایشگاه مرکز تجارت جهانی و ماکت پروژه
مراکز خرید
تصاویر پیشرفت مرکز تجارت جهانی تا آخر دی ماه 1388