Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

کشف کوره 6700 ساله در میان رود فارس

روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري اعلام كرد: كوره پخت سفال با قدمت چهار هزار و 700 سال پيش ازميلاد درميان روداستان فارس شناسايي شد.
كوره پخت سفال مربوط به فرهنگ گپ با قدمت چهار هزار و 700 سال پيش از ميلاد در فصل سوم كاوش محوطه پيش از تاريخ ميان رود فارس و همچنين آثار معماري مربوط به فرهنگ شمس آباد با قدمت پنج هزار و 400 سال پيش از ميلاد نيز شناسايي شد.
موسي زارع سرپرست كاوش تپه ميان رود شناسايي اين كوره سفال پزي مربوط به فرهنگ گپ را در نوع خود بي نظير دانست و افزود: اين كوره داراي فرم دايره اي شكل است و تنها قسمتي از آتشدان آن باقي مانده است كه ارتفاع آن يك متر و 30 سانتي متر مي باشد.
وي اين كوره را قابل مقايسه با كوره هاي به دست آمده در كاوش هيئت ايراني آلماني در محوطه تاريخي تنگ بلاغي دانست و گفت: با توجه به سفال هاي بدست آمده از داخل اين كوره، قدمت اين كوره متعلق به فرهنگ گپ و قديمي تر از كوره هاي بدست آمده در محوطه تنگ بلاغي است.
وي افزود: قطر اين كوره در حدود يك متر ونيم و قسمت فوقاني آن كه محل قراردادن سفال بوده از بين رفته است.
سرپرست تيم كاوش در منطقه پيش از تاريخ ميان رود به آثار فرهنگي بدست آمده از قبيل اشياي تزييني از جنس سنگ و صدف و همچنين مهره هاي تزئيني از جنس سنگ فيروزه و صدف ابزارهاي استخواني و سنگي ، پيكركهاي گلي حيواني و سفالهاي منقوش مربوط به دوره نوسنگي فارس اشاره كردو گفت: سه دوره فرهنگي اسقراري در تپه ميان رود شناسايي شده كه اين توالي استقراري در نوع خود منحصر به فرد و حاكي از سكونت بيش از هزار سال در محوطه است.
سرپرست تيم كاوش منطقه پيش از تاريخ ميان رود،نخستين دوره سكونت در اين محوطه را مربوط به دوره آركاييك فارس با قدمت شش هزار سال پيش از ميلاد دانست.
زارع بيان داشت كه در كاوش فصل قبل در لايه هاي فرهنگي دوره شمس آباد براي نخستين بار آثار معماري مربوط به اين دوره شناسايي شد و در لايه هاي آركاييك محوطه آثار سفالين يافت شد.
وي افزود: اگرچه از لحاظ تاريخي هم دوره با فرهنگهاي جري و موشكي در فارس است اما از نظر فرم سفال، خميره و همچنين موتيف هاي نقش كاملا با دو فرهنگ آركاييك فارس متفاوت است.
عليرضا ابوالاحرار ديگر سرپرست كاوش محوطه ميان رود افزود: با توجه به نتايج بدست آمده از كاوش لايه نگاري محوطه ، گروه كاوش در فصل سوم با دو هدف از جمله يافتن آثار معماري با پلان كامل تري از دوره شمس آباد و همچنين يافتن آثار سفالين مربوط به دوره آركاييك در تپه ميان رود كاوش خود را آغاز كرده است.
ابوالاحرار در خصوص آثار معماري بدست آمده در اين كاوش گفت: سازه هاي معماري حاصله از جنس چينه و به صورت اتاقهايي است كه از نظر پلان داراي ساختار منظم هندسي نبوده و زواياي ديوارها نيز قائمه نيست و اكثر ديوارها با لايه اي از كاه گل اندود شده است.
وي ادامه داد : در كف اتاقها نيز آثار ظروف سفالي مربوط به دوره شمس آباد و همچنين استخوان هاي حيواني و لايه هاي خاكستر بدست آمده است.
اين كاوشگر تپه ميان رود اظهار داشت: كف هاي استقراري با ضخامت هاي مختلف و به صورت لايه لايه بر روي هم قرار دارند كه نشان از تداوم استقرار در اين معماري است.
گفتني است فصل سوم كاوش باستان شناسي تپه ميان رود در نزديكي روستاي ميان رود در بخش ابرج شهرستان مرودشت واقع مي باشد كه در بررسي باستان شناسي سال 84 شناسايي و از تاريخ دهم آذرماه سال جاري به سرپرستي موسي زارع و عليرضا ابوالاحرار در بخش ابرج مرودشت آغاز شد و تا 15 بهمن ماه ادامه داشته است.
اين محوطه تاريخي، پس از مطالعه آثار سطحي در سال 87 به ثبت آثار ملي رسيد و در همان سال كاوش هاي باستان شناسي براي مشخص كردن عرصه و حريم و همچنين بررسي ژئوفيزيك آن آغاز شد.

3 بهمن 89.

1 نظرات:

امین2 گفت...

سلام امین جان.
ببینم میتونی به این دوستت که تو بالاترین عضوه بگی یک دعوتنامه بفرسته برای من؟

آخه برام جالبه من الان یک مدتی هست دنبالشم بدون مبالغه میگم مثل الماس نایاب و باارزش هست به طوری که بعضیها که بهشون میگم بهم بدید مطمئنم خودشون دارن و نمیدن، میخوام بدونم واقعا چی هست که انقدر نایاب شده، به بعضیا هم که میگم یکی میگه پیدا کردی منم میخوام یکی دیگه میگه گشتم نبود نگرد که نیست، اوضاعی شده واقعا.
به این دوستت بگو ببین اگه داره جبران میکنم