Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

چشم اندازهاي زيباي باغ ارم شيراز ، پذيراي ميهمانان نوروزي

چشم اندازهاي زيباي باغ ارم شيراز از نخستين روزهاي سال نو مورد بازديد مسافران و ميهمانان نوروزي بوده است و پذيراي هزاران نفر از دوستداران تاريخ و ميراث فرهنگي و علاقه مندان به طبيعت مصفاي شيراز است.
به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي ، باغ ارم كه در خياباني به همين نام و در جوار پرديس دانشگاه شيراز قرار دارد، نقطه اشتراك فرهنگ و تمدن و معماري ايراني در ساختمان قديمي و كهن وسط باغ و محيط مصفاي پوشيده از گل و طراوت بهاري اطراف آن است.
معمولا مسافران و ميهماناني كه به شيراز سفر مي كنند بازديد از اين باغ زيبا را در برنامه خود مي گنجانند و از ديدن ساختمان قديمي و معماري زيباي آن و همچنين فضاي پر طراوت و مصفاي باغ ارم بهره مي برند.
زيبايي باغ ارم منحصر به فصل بهار نيست بلكه در نيمه هاي بهار طراوت و شادابي آن به اوج مي رسد ، زماني كه گلهاي رز در باغ ارم شكوفا مي شوند و بازديدكنندگان، خود را در ميان انبوهي از گل و ريحان مي بينند.
دسته هاي فراوان شب بوها، اطلسي ها و بنفشه ها و گلهاي فصلي نيز علاوه بر گلهاي رز كه هميشگي و ماندگارند درباغ ارم بر زيبايي و طراوت اين باغ افزوده است، در اين روزها شب بو و بنفشه دست در دست هم مي اندازند و شميم بهاري را در فضاي ملكوتي باغ ارم مي پراكنند.
اوج زيبايي باغ ارم اواسط ارديبهشت ماه است ، زماني كه گلهاي محمدي در اين باغ شكوفا مي شوند و رقص گلهاي نسترن ، محمدي با عطر دل انگيز شكوفه هاي بيدمشك در باغ ارم در هم مي آميزد و تصويري از شيراز و رويايي دل انگيز آن را جلوه گر مي شود.
باغ هاي معروف ابوالفتح خاني، رشك بهشت و باغ صفا نيز در نزديكي باغ ارم شيراز قرار دارند و بر طراوت محيط افزوده است.
باغ ارم در دوره سلجوقيان به دست اتابك قراچه بنا نهاده شده است و بعد از آن باغ به دست آل اينجو بوده و مقر حكومتي شاهان اين سلسله بوده است.
باغ ارم در دوره زنديه در اختيار سران زنديه بوده است و مرمت و نوسازي زيادي در آن انجام شده است، علاقه كريمخان زند به توسعه باغها در شيراز از جمله عواملي است كه سبب رونق دوچندان باغ ارم در دوره زنديه بوده است.
اواخر دوره زنديه و در زمان قاجار باغ ارم به تصرف سران ايل قشقايي درآمد و اين خاندان از باغ ارم به عنوان مقر ايلخاني و حكومتي خود استفاده مي كردند.
بعدها نصيرالملك ، باغ ارم را خريداري كرد و باني عمارت زيبا و با عظمت باغ ارم شيراز شد، ساختمان كنوني باغ ارم توسط نصير الملك ساخته شده و در عين حال اساس ساختمان قبلي ايلخاني در باغ حفظ شده است.
دردوران پهلوي ، باغ ارم به مالكيت دولت درآمد و در اختيار دانشگاه شيراز قرار گرفت و تاكنون نيز باغ ارم به عنوان باغ گياهشناسي دانشگاه شيراز مورد استفاده قرار مي گيرد.
ساختمان موجود در باغ ارم از سه طبقه تشكيل شده ، طبقه پايين داراي حوضخانه است و در طبقات فوفاني ايوان و ستون هاي سنگي بر زيبايي عمارت باغ افزوده است.
از جمله موارد ديدني در ساختمان باغ ارم نقاشي هاي سقف وحاشيه ديوارهاي عمارت باغ ارم است، اين نقاشي ها داستان هاي كهن ايراني را روايت مي كند و جلوه اي خاص به آن داده است.
همچنين هشت سنگ پكپارچه كه هر كدام دو متر ارتفاع دارد در نماي بيروني باغ ارم نصب شده كه بر هر كدام از آن ها اشعاري از شاعران بزرگ پارسي گو حافظ ، سعدي و شوريده شيرازي با خط زيباي نستعليق نوشته شده است.
سه هلالي بزرگ بالاي عمارت باغ ارم و دو هلالي كوچكتر طرفين نيز جلب توجه مي كند و در سردرهر كدام ازآن ها داستان هايي از شاهنامه و ديگر داستان هاي كهن ايراني نقاشي شده است.
كاشيكاري هفت رنگ و نقش برجسته هاي باغ ارم كه با گچ بري خلق شده است نيز از ديدني هاي ساختمان باغ ارم است كه بيننده را مجذوب خود مي سازد.
زيبايي فضاي مصفاي باغ ارم نيز ديدني است، سرو نازمعروف شيراز كه در جلو اين عمارت قرار دارد و همچنان زيبا و پا بر جا خودنمايي مي كند.
در اين باغ دسته هاي مختلفي از كاج ها، درختان مركبات ، سروها و خانواده شمشادها كاشته شده است.
عشقه ها نيز به زيبايي از كاج ها بالا رفته و زيبايي اين درختان را دوچندان ساخته است ، دركنارهمه اين درختان برخي درختان كمياب نيز ديده مي شود درختاني كه منحصر به باغ ارم است و در هيچ جاي ديگري از شيراز ديده نمي شود.
چهارنخل زينتي نيز در چهار گوشه حوض بزرگ باغ ارم در جلوي عمارت قرار دارد كه پيچكها و عشقه ها از آن بالا رفته و بر زيبايي آن افزوده است.
زيبايي محيط مصفاي باغ ارم درانبوه گلهاي رز دوچندان مي شود، اين گلها كه در پاي هر كدام از آن ها نام و مشخصات علمي آن نوشته شده به بيش از 500 نوع مي رسد كه در ارديبهشت ماه شكوفا مي شود.
گلهاي رُز دررنگ هاي مختلف و متنوع در باغ ارم كاشته شده ، تنوع رنگها از قرمز و نارنجي و زرد شروع مي شود و به نيلي و آبي و بنفش ختم مي شود اين گلها دررنگهاي مختلف كاشته شده وپرورش يافته و هر كدام شميم مخصوص به خود نيز دارد.
رُزهاي رونده نيز از ديگر زيبايي ها باغ ارم است ، اين رزهامعمولا در دو رنگ سرخ وصورتي پرورش يافته است و از چراغ هاي برق و ساقه درختان بالا رفته است.
در قسمت انتهايي باغ ارم باغ صخره اي درست شده است، باغ صخره اي به وسعت پنج هزار متر مربع مجموعه اي ازگياهان صخره رو را درخودجاي داده ضمن اينكه محيط كوهستان و صخره را براي بازديدكنندگان شبيه سازي كرده است.
باغ ارم باغ چهار فصل شيراز است و حتي در اوج سرماي زمستان نيز گلهاي يخ و گلهاي ازگيل دراين باغ شكوفامي شوند و منظره چشم نوازي به وجود مي آورند.
بر اساس آمارهاي موجود ، روزانه بين 15 هزارتا 20 هزار نفر از باغ ارم شيراز ديدن مي كنند.
 9فروردین 89 .

2 نظرات:

ناشناس گفت...

سلام
من امسال نوروز رو شیراز بودم .شهر زیبایی هست بخصوص شبهاش دور و ور میدان اطلسی و ازادی و دروازه قران.
اما مشکلات شیراز یکی محله سعدیه بود که واقعا باید همش کوبیده بشه و همینطور خونه هایی که تو کوهپایه ساخته شده اند و بافت دور و بر نارنجستان قوام هم ناجور بود .
بعدا اینکه لب رودخانه حوالی هتل چمران دیوار بلند کشیده اند و از ظرفیت رودخانه استفاده نشده
تو سئول پایتخت کره یک رودخانه فصلی مثل زود شیراز رو تبدیل کرده اند به یکی از زیباترین جاهای سئول
تو گوگل عکساش هست . اگر طراحی رودخانه رو به استاد ایروانیان بدن خوب میشه اسم رودخانه سئول Cheonggyecheon هست.امیدوارم رئیس سایت بتونه با گذاشتن یک مطلب در این باره صدای ما رو به شهردار شیراز برسونه.

سال خوبی داشته باشید

امین گفت...

با تشکر از شما دوست عزیز.درباره همه مطالبی که عنوان کردید حق با شماست و شهرداری برای کلیه موارد عنوان شده برنامه دارد که مهمترین مشکل آن بودجه و مسائل مالی هست.
در منطقه سعدی اقدامات خوبی انجام شده که با افتتاح تونل سعدی وضعیت بهرت خواهد شد.
وضعیت نارنجستان قوام هم جزووی از طرح بافت فرسوده هست که قرار شده امسال براش اوراق مشارکت بفروشن.
رودخانه خشک هم با اجرای طرح سد تنگ سرخ رودخانه خشک بری همیشه پر آب خواهد شد که البتههمه ی اینها نیازمند اختصاص بودجه های کلان هست.