Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

قدیمی ترین مسجد فارس مرمت می شود

ائم مقام اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس از مرمت مسجد جامع عتیق شیراز  در آينده نزديك خبرداد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه فارس، بهزاد علی ثابت گفت : با توجه به اهمیت مسجد جامع عتیق به عنوان قدیمی ترین مسجد استان فارس و یکی از قدیمی ترین مساجد جهان اسلام مرمت این اثر شاخص تاریخی با حساسیت های ویژه به لحاظ قدمت اثر ، موقعیت آن در بافت تاریخی و همجواری آن با حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)   در دستور کار این اداره کل قرار گرفته است .
 عضو هیأت امنای مسجد جامع عتیق شیراز گفت : برهمین اساس جلساتی با حضور مرمتکاران پیشکسوت و زبده کشور درخصوص این اثر منحصربفرد تاریخی برگزار شد که حاصل این جلسات در طرح مرمت بنالحاظ می شود.
 ثابت افزود: اگرچه هم اکنون نیز بخشهایی از این اثر تاریخی در دست مرمت قرار دارد که در طی این عملیات تزئینات یزدی بندی سردر ضلع شمالی با اختصاص بیش از 300 میلیون ریال در دست مرمت است اما در صورت اختصاص اعتبار مورد نیاز مرمت جامع بنا به زودی آغاز خواهد شد.
 ثابت گفت :مسجد جامع عتیق از نخستین مساجد دوره اسلام و قدیمی ترین مساجد تاریخی ایران است که درضلع شرقی آرامگاه حضرت احمد بن موسی (ع) ( شاهچراغ) در شیراز واقع شده است .
وی افزود:این مسجد در سال 281 ه . ق در زمان عمرو لیث صفاری ساخته شده است و مسجد جمعه ، مسجد جامع و مسجد آدینه نیز نامیده می شده است .
قائم میراث فرهنگی فارس گفت :این مسجد دارای چندین حجره و شبستان است و درمیان ضلع شمالی آن طاق نمای بلندی قرار دارد که طاق مروارید نامیده می شود .
 وی گفت: مسجد در اثر زلزله های متعدد در دوره های مختلف چندین بار به شدت آسیب دیده و دوباره بازسازی شده است که در گمانه زنی ها چندین لایه تاریخی قابل مشاهده است.
 این عضو امنای مسجد جامع عقیق گفت :منبر زیبای این مسجد تاریخی که دارای12 پلکان از چوب و سنگ است در شبستان مسجد قرار دارد که خود از هنرهای ماندگار این مرز وبوم است ودر صحن مسجد، بنای مکعب شکل بسیار زیبایی دیده می شود که خدای خانه نامیده می شود .
 وی افزود : خدای خانه در سال 752 ه .ق یعنی 471 سال پس از ساخت مسجد در دوره حکومت شیخ ابو سحق اینجو حاکم فارس و به دستور وی ساخته شده است و این بنا که به کعبه شباهت دارد محل نگهداری کتب قرآن بوده و از آن به عنوان مکانی برای تمرین به جا آوردن مناسک حج استفاده می شده است و خدای خانه را دار المصحف و بیت المصحف نیز می گفته اند.
وی گفت : کتیبه هایی در اطراف خدای خانه به خط ثلث عالی و به قلم یحی الجمالی الصوفی نگاشته شده که در نوع خود بی نظیراست.
6 آذر 89 .

0 نظرات: