پیشینه ی کتابخانه ملی ایران و فعالیت رسمی آن به سال 1341 بر میگردد .اما در سال 1358 کتابخانه پهلوی سابق و در سال 1362 مرکز خدمات کتابداری در آن ادغام شد. سپس اساسنامه آن در سال 1369 به تصویب مجلس شورای سلامی رسیده و اداره آن زیر نظر هیئت امنایی به ریاست رییس جمهمور قرار گرفت و در ادامه در سال 1378 سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی در آن ادغام گردید.
تصاویر کوچک شده اند ، برای مشاهده اندازه اصلی روی آنها کلیک کنید
فضای بیرونی و ساختمان مرکزی مرکز
در این میان اساسنامه تاسیس اسناد ملی ایران نیز در 17 اردی بهشت 1349 به تصویب مجلس وقت رسید و فعالیت خود را زیرنظر سازمان امور اداری و استخدامی کشور آغاز کرد. این فعالیت تا سال 1381 ادامه یافت. در این سال بر اساس مصوبه شورای عالی اداری ، سازمان اسناد ایران و کتابخانه ملی با هم ادغام شدند و نهاد جدیدی با نام سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاسیس شد.
این سازمان علاوه بر تهران دارای 9 نمایندگی دیگر در سایر استان ها می باشد که نمایندگی استان بعنوان مهمترین نمایندگی بعد از تهران شناخته شده است.
مدیریت مرکز فارس در پی توافق با استانداری در سوم خرداد سال 1385 شروع بکار کرد. ابتدا فعالیت آن بصورت محدود در دانشکده علوم قرآنی بود. اما به دنبال توافق دیگری که با استانداری فارس انجام گرفت مقرر گردید تا ساختمان فعلی با مشارکت هر دو نهاد ساخته شود و به بهره برداری برسد که خوشبختانه این مهم در روز 20 مهرماه 1388 و در یادروز حافظ شیرازی با حضور رییس جمهور عملی شد.
این ساختمان در زمینی به مساحت ببیش از 37000 متر مربع ساخته شده است و دارای زیربنای 9150 متری در چهار طبقه می باشد.
از مشخصات ممتاز این ساختمان می توان به طراحی بخش های ضدعفونی ، آزمایشگاه آسیب شناسی ، کارگاه مرمت و صحافی ، مخازن تخصصی انواع اسناد ، کتب و منابع غیرکتابی ، نمازخانه ، نمایشگاه ، سالن همایشها ، تالارهای مطالعه ، سیسیتم BMS ، رستوران و ... اشاره نمود.
علاوه بر این ، ساختمان دارای استانداردهای کتابخانه ای و آرشیوی و همچنین پیش ساختهای کتابخانه دیجیتالی ، اجرای امکانات اینترنتی و دسترسی آنلاین با سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشد.
و این هم تصاویری از چند سند تاریخی که داخل ساختمان برای نمونه قرار داده شده بود.
برای مشاهده اندازه اصلی روی آنها کلیک کنید
قدیمی ترین سند تاریخی استان فارس ، فرمان ایلخان مغول و تایید مالکیت ملکی در کوهک فارس
ادرس کتابخانه ملی و مرکز اسناد ایران ، شعبه فارس : شیراز ، چهاراه حافظیه ، خیابان حافظ
تلفن : 14-2263511 دورنگار : 2263510
با تشکر از آقای احمدی فر معاون مرکز که کمال همکاری را برای تهیه گزارش و تصاویر داشتند.
نوشته شده توسط امین در روز پنجشنبه ، 6 خرداد 1389 ، ساعت 20:41 .