Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

باغ ارم

در شمال غربي شيراز و در انتهاي خيابان ارم و در تقاطع بلوار شرقي - غربي باغ ارم و بلوار شمالي - جنوبي جام جم و آسياب سه تايي، باغ ارم قرار گرفته است. اين باغ به مناسبت عمارت و باغ بزرگي كه در گذشته توسط شدادبن عاد پادشاه عربستان به رقابت با بهشت ساخته شده و ارم ناميده شده بود، به باغ ارم مشهور گرديده است.



تاريخ ساخت اين باغ را به دروه سلجوقيان نسبت داده اند چرا كه در آن زمان، باغ تخت و چند باغ ديگر توسط اتابك قراجه حكمران فارس - كه از سوي سنجر شاه سلجوقي به حكومت فارس منصوب شده بود، احداث شد و احتمال ايجاد اين باغ به درخواست وي و در آن زمان، زياد است. همچنين احتمال مي رود كه اين باغ در زمان كريم خان زند مرمت شده باشد.
در اواخر سلسله زنديه، بيش ا ز75 سال اين باغ در تصاحب سران ايل قشقايي بود، بناي اوليه عمارت باغ ارم توسط جاني خان قشقايي اولين ايلخان قشقايي و پسرش محمدقلي خان و در زمان فتحعليشاه قاجار احداث شده است. معماري بنا نيز توسط شخصي به نام حاج محمد حسن كه از معماران معروف بود، صورت گرفته است.
در زمان ناصرالدين شاه قاجار، ميرزا حسن علي خان نصيرالملك، آن باغ را از خاندان قشقايي خريد و ساختمان كنوني را به جاي عمارت قبلي ساخت، اما تزئينات ناتمام باغ پس از فوت حسنعلي خان در سال 1311 توسط ابوالقاسم خان نصيرالملك پايان يافت.
باغ ارم پس از فوت ابوالقاسم خان نصيرالملك به پسرش عبدالله قوامي رسيد و بعد از مدتي دوباره يكي از خوانين ايل قشقايي به نام محمد ناصر خان آن را خريد.


عمارت اصلي باغ ارم طبق معماري دوره صفويه تا قاجاريه بنا شده است. اين ساختمان داراي سه طبقه است كه طبقه زيرين داراي حوض خانه اي براي استراحت در روزهاي گرم تابستان است كه در آن آب نماي زيبايي است و طاق آن با كاشي هاي هفت رنگ مزين شده است. جوي آبي نيز از وسط آن مي گذرد و سپس به آب نماي بزرگ جلوي عمارت مي ريزد.


طبقه دوم داراي ايواني دوستوني با سقف مسطح است كه در پشت آن تالاري قرار دارد و دو طرف آن دو راهرو، 4 اتاق در دو طرف راهرو و دو ايوان كوچك و دو طبقه ساخته شده است و بر فراز اين دو راهرو، دو گوشواره به عنوان طبقه سوم وجود دارد.


قسمت جلويي ستون هاي اين دو طبقه با كاشي هاي هفت رنگ مزين به مجالسي از سواران، زنان و گل ها شده است.


طبقه سوم، داراي يك تالار بزرگ مانند تالار طبقه دوم است كه پنجره هاي آن به ايوان اصلي باز مي شود. در دو طرف آن ينز دو راهرو وجود دارد. دو ايوان كوچك نيز در هر طرف ايوان بزرگ همانند طبقه سوم قرار دارد.


در پيشاني عمارت، هلالي هايي وجود دارد كه به سنتوري معروف است و داراي سه مجلس بزرگ و دو مجلس كوچك كاشيكاري با كاشي هاي لعابدار رنگي است.


در هلالي ميدان كه بزرگترين هلالي است، نقش ناصرالدين شاه، سوار بر اسب سفيدي ديده مي شود كه نيم تاجي نيز در جلو كلاه خويش دارد. در اطراف آن، سه نقش ديگر كه برگرفته از داستان هاي فردوسي و نظامي است، ديده مي شود. در دو طرف اين مجلس، دو مجلس كوچك وجود دارد كه در وسط يكي از آنها نقش داريوش هخامنشي برگرفته از نقوش تخت جمشيد وجود دارد. دو مجلس ديگر كه در اطراف اين مجلس است، تصوير شكار آهويي توسط پلنگي را بر روي كاشي هايي با طرح اسليمي نشان مي دهد. در ضلع شمالي عمارت و چسبيده به آن هشت باب اتاق قرار دارد كه در حال حاضر مورد استفاده جهت امور اداري باغ گياهشناسي ارم است. در پشت ساختمان اصلي، ساختمان و محوطه اندرون قرار دارد. در جلو اين عمارت، حوض وسيعي قرار گرفته كه با كاشي آبي رنگ كاشي كاري شده است.

ازاره هاي جلوي عمارت اصلي از سنگ گندمك يكپارچه است كه بيش از دو متر بلندي دارد. تعداد آنها 8 تاست كه بر روي 6 تاي آنها كتيبه هايي از اشعار حافظ، سعدي و شوريده به خط نستعليق ميرزا علينقي شريف شيرازي نوشته شده است. در تخته سنگ آهكي نيز نقشي وجود دارد و در وسط آنها پنجره آهني قرار گرفته. اين نقوش كه تقليدي از نقوش تخت جمشيد است، تصوير مردي نيزه به دست با لباس و كلاه يك مرد عشايري را نشان مي دهد.

در سال هاي 50-1345 ه. ش. اين باغ در زير نظر مسؤولين دانشگاه شيراز تعمير شد. هم چنين در سال 1358 به وسيله سازمان ميراث فرهنگي مرمت گرديد، هم اكنون اين باغ به عنوان باغ گياهشناسي مورد استفاده قرار گرفته است. اين باغ در تاريخ 1353.8.12 به ثبت تاريخي رسيده است.




باغ ارم در قدیم :




منابع :
وبسایت شهرداری شیراز
ویکی پدیا - فارسی

مجموعه تصاویر شیراز بر روی panoramio
نوشته شده توسط امین در روز یکشنبه ، دوم اسفند 1388 ، ساعت 23:45 .

7 نظرات:

علی گفت...

سلام. قالب جدید بسیار بهتر هست. قالب قدیمی یک مقدار تیره بود و برای امثال من که چشم ضعیفتری داریم خواندنش یک مقداری مشکل بود. چند بار تلاش کرده بودم برایتات پیغام بگذارم که نشد. ممنون از کلام زیبای شما.

پویا گفت...

سلام امین خان
واقعا این باغهای شیراز چقدر زیبا هستند
حال کردم
کاش یه روز قسمت بشه بیام اون ورا

فرشاد سجادیان گفت...

سلام
خوبی امین جون؟
آقا حسابی وبلاگم رو با نور دیدت منور میکنی . ممنون
کاکو تا جایی که می دونم تا حالا slr شیراز نیومده اما یکی از دوستان میگفت چند سال پیش یکیشو دیده که پشت یه کشنده ولوو در حال ترانزیت بوده . حالا دیگه راست و دروغش پای خودش . راستی ی یه مساله ی دیگه : از اونجایی که من فوق العاده عاشق شیراز هستم و به شهرم افتخار می کنم ، دوست دارم هر جور که بشه ردپایی از خودم تو وبلاگت به جا بزارم. حالا چه تو بحث عکس چه مطلب و یا . . . به هر حال هر جور خودت صلاح می دونی . منتظرت هستم . ارادتمند تو : فرشاد سجادیان

محمد علي مباركي گفت...

من اومدم شيراز 13 بهمن 88 بخاطر عشقم كه شيرازيه خيلي با صفاست و آدم جريان زندگي رو بيش از پيش اونجا حس مي كنه همه شيرازيها دعا كنين وضعم بهتره شه و دوباره بيام اين بار عروس خانم و با خودمون بياريم

محمدعلي مباركي گفت...

يادم ميومد كه شيرازيها نسبتاً آدماي شولي بودن اما فرآموش كار بودنشون رو هم اضافه كنيم!!!!!!!!!! كاش كه يادشون بياد دعا كنين همگي من محمد علي مباركي از تهرانhttp://s--sh.blogfa.com
سر بزنين

محمدعلي مباركي گفت...

يادم ميومد كه شيرازيها نسبتاً آدماي شولي بودن اما فرآموش كار بودنشون رو هم اضافه كنيم!!!!!!!!!! كاش كه يادشون بياد دعا كنين همگي من محمد علي مباركي از تهرانhttp://s--sh.blogfa.com
سر بزنين

محمدعلي مباركي گفت...

يادم ميومد كه شيرازيها نسبتاً آدماي شولي بودن اما فرآموش كار بودنشون رو هم اضافه كنيم!!!!!!!!!! كاش كه يادشون بياد دعا كنين همگي من محمد علي مباركي از تهرانhttp://s--sh.blogfa.com
سر بزنين