Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
محک

40 كشور جهان از خدمات مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شیراز استفاده مي‌كنند

وقتي سال 69 دكتر مصطفي معين وزير وقت علوم تصميم گرفت مركز منطقه‌اي علوم و فناوري را در شيراز راه اندازي كند، شايد هيچ‌گاه تصور نمي‌كرد در كمتر از 20 سال مرجعيت علمي اين مركز، كشورهاي منطقه را در بر بگيرد.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه فارس، مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز در آستانه افتتاح ساختمان جديد خود با اشاعه و پخش اطلاعات فن و علمي، به مرجعي علمي براي كشورهاي منطقه تبديل شده و كشورهاي منطقه نيز مرجعيت علمي شيراز را پذيرفته‌اند.

دكتر «جعفر مهرآد» رئيس مركز منطقه‌اي علوم و فناوري در گفت‌وگو با خبرنگاران با تشريح روند تأسيس اين مركز گفت: در سال 69 دكتر معين وزير وقت علوم با من براي تأسيس چنين مركزي در شيراز تماس گرفت و خواست طرحي را ارائه دهم كه با فرهنگستان علوم جهان اسلام در ميان بگذارد.

وي ادامه داد: وقتي طرح را تنظيم و ارائه كرديم، در فرهنگستان علوم جهان اسلام كه آن زمان پروفسور عبدالسلام رياستش را برعهده داشت، تأييد شد و به تصويب رسيد.

به گفته دكتر مهرآد، چون دكتر معين با دانشگاه شيراز آشنايي داشت، در گفت‌وگو با رئيس وقت اين دانشگاه مقرر شد مركز منطقه‌اي علوم و فناوري در بخشي از دانشگاه شيراز مستقر شود.

استاد كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه شيراز با بيان اينكه مركز منطقه‌اي علوم و فناوري رسماً از سال 70 در شيراز تأسيس شد، ادامه داد: در 2 سال اول و دوم اين مركز از محل كمك‌هاي مردمي وزارت علوم اداره مي‌شد و از سال 72 رسماً‌ نام مركز منطقه‌اي علوم و فناوري در ليست و رديف‌هاي بودجه عمومي كشور قرار گرفت.

رئيس مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز خاطرنشان كرد: با همكاري وزارت خارجه تأسيس اين مركز را به اطلاع دانشگاه‌ها، مراكز تحقيقاتي و فرهنگستان‌هاي كشورهاي منطقه رسانيديم.

به گفته وي طبق تعريف قانون و اساسنامه اين مركز كه به تصويب مجلس شوراي اسلامي هم رسيده است، كشورهاي خاورميانه، قفقاز، آسياي مركزي، شبه قاره قند و شمال آفريقا شامل 40 كشور صاحب مركز منطقه‌اي علوم و فناوري ايران با موقعيت جغرافيايي شيراز هستند.

اين چهره ماندگار با بيان اينكه قانون اجازه داده كه در كشورهاي منطقه شعبه تأسيس كنيم ابراز كرد: هم اكنون مركز منطقه‌اي علوم و فناوري در كشورهاي يمن، عربستان و سوريه شعبه دارد و به زودي در جمهوري آذربايجان شعبه‌اي ديگر از آن تأسيس مي‌شود.

دكتر مهرآد معتقد است در تاريخ آموزش عالي ايران براي نخستين بار است كه مركز منطقه‌اي برحسب قانون توانسته از مرزهاي جغرافيايي ايران عبور كند و با تأسيس شعبه‌هاي مركز علاوه بر تأمين اطلاعات علمي، بين آموزش عالي  ايران و كشورهاي منطقه يادشده پيوند برقرار كند.

وي با بيان اينكه اين مركز 8 شعبه فعال در دانشگاه‌هاي سهند، ياسوج، شهركرد، رازي و شهرداري اصفهان و سازمان تبليغات اسلامي قزوين دارد،‌ افزود: خدمات مركز منطقه‌اي علوم و تكنولوژي مبتني بر پايگاه‌هاي اطلاعاتي و توليد علم در رشته‌هاي مختلف و بدون محدوديت موضوعي به صورت تمام متن است.

دكتر مهرآد بر اين باور است با وجود مركز منطقه‌اي علوم و فناوري مبتني بر پايگاه‌هاي اطلاعاتي و توليد علم در رشته‌هاي مختلف و بدون محدوديت موضوعي به صورت تمام متن است.

دكتر مهرآد بر اين باور است با وجود مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز، دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي ايران و كشورهاي منطقه نبايد دغدغه تأمين و دريافت اطلاعات علمي داشته باشند.

استاد دانشگاه شيراز ادامه داد: تركيه، پاكستان و قزاقستان از عمره مصرف كنندگان اطلاعات علمي از مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز هستند.

وي با بيان اينكه اين مركز بازوي اجرائي وزارت علوم در شيراز است،‌اضافه كرد: مقامات وزارت علوم براي عقد تفاهم نامه با ديگر كشورهاي منطقه همواره اين مركز را در رأس برنامه‌هاي خود قرار داده است.

دكتر مهرآد بيان كرد: دانشجويان، پژوهشگران و دانشمندان ايراني در سطح دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي كشور نيز مي‌توانند رأساً اطلاعات علمي را به صورت متن كامل از اين مركز دريافت كنند.

به گفته دكتر مهرآد، خدمات مركز منطقه‌اي علوم و فناوري به زبان‌هاي فارسي، عربي و  انگليسي است، كه هر نوع اطلاعاتي در هر رشته و موضوع، چه تقاضا از داخل كشور و چه تقاضا از خارج از كشور باشد، با استفاده از اينترنت در دسترس متقاضيان از راه دور قرار مي‌گيرد.

وي افزود:‌ خدمات علمي و فني كه توسط  اين مركز ارائه مي‌شود، براي داخل كشور با دريافت وجه و براي كشورهاي منطقه به دليل سياست‌هاي علمي و فناورانه جمهوري اسلامي ايران،‌ رايگان است.

اين استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: با اشاعه و پخش اطلاعات فني و علمي، شيراز به مرجع علم و فناوري كشورهاي منطقه تبديل شده و كشورهاي منطقه مرجعيت علمي شيراز را پذيرفته‌اند.

رئيس مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز درباره دلائل فروش اطلاعات و خدمات اين مركز گفت: اطلاعات كالاست و اقتصاد اطلاعات ايجاب مي‌كند هزينه‌هايي كه بابت توليد علم و شبكه‌هاي اطلاعاتي پرداخت مي‌شود، با دريافت بخشي از هزينه‌هاي مصرف شده به صندوق دولت بر گردد.

وي ادامه داد:‌ سال قبل اين مركز علاوه بر ارائه اطلاعات رايگان به حدود 40 كشور منطقه،‌ تنها از راه فروش اطلاعات علمي و فني به مراكز و متقاضيان داخلي 475 ميليون تومان درآمد اختصاصي داشت.

دكتر مهرآد از فعاليت 127 عضو هيأت علمي و تحقيقاتي در اين مركز خبر داد و گفت:‌ رشته‌هاي  تحصيلي عمده شاغلان در اين مركز كتابداري و اطلاع رساني، ‌مهندسي كامپيوتر، زبان شناسي رايانه‌اي،‌ زبان انگليسي عربي و فرانسوي است.

رئيس مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز با اشاره به تكميل ساختمان جديد اين مركز در شيراز گفت:‌ عمليات اجرائي احداث ساختمان مركز منطقه‌اي با استفاده از اعتبارات عمومي دولت از سال 81 با مساحت 23 هزار متر مربع زيربنا و با ابنيه و تأسيساتي منحصر به فرد در 3 آپارتمان 9 ،‌ 10 و 14 طبقه با 14 ميليارد تومان اعتبار به بهره‌برداري مي‌رسد.

به گفته وي اين ساختمان از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبري، و سفرهاي دوم و سوم رياست جمهوري تكميل شده است.

دكتر مهرآد در مورد چگونگي تأمين اطلاعات اين مركز اظهار كرد: براي تأمين اطلاعات با دو مؤسسه كتابخانه بريتانيا در انگليس و كتابخانه ليندا هال آمريكا همكاري دارد اما اطلاعات علمي و فني موجود در مركز به قدر كافي غني هست كه بتوانيم بيشترين نياز كاربران را تأمين كنيم.

رئيس مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز بيان كرد: اين مركز از بدو تأسيس تاكنون حدود 40 پايگاه اطلاعاتي توليد كرده كه هر كدام از آنها اطلاعات خاصي را پردازش مي‌كنند.

وي ادامه داد: به طور مثال پايگاه چكيده انگليسي مقالات فارسي كه رايگان در شبكه نصب شده، به طور آزاد در دسترس كشورهاي جهان قرار دارد و يا گاهي رخ مي‌دهد كه براي دريافت كامل اطلاعات كاربران با ردگيري اطلاعات از اين پايگاه، ‌ترجمه مقالات را مطالبه كنند كه در اين صورت واحد ترجمه مركز منطقه‌ اي اين مهم را انجام مي‌دهد.

به گزارش ايسنا از شيراز،‌ مركز منطقه‌اي علوم و فناوري شيراز در كنار پايگاه استنادي علوم جهان اسلام، شهر شيراز را به قلب تپنده علوم در منطقه تبديل كرده تا دسترسي ايران اسلامي به اهداف چشم انداز 20 ساله ابلاغي مقام معظم رهبري مبني بر جايگاه اول علمي، اقتصادي و سياسي ايران در منطقه آسان‌تر مي‌كند.

دكتر جعفر مهرآد از چهره‌هاي ماندگار و استاد برجسته كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه بنيانگذار اين دو مركز و پايگاه با تلاش‌هاي 20 ساله خود ثابت كرد كه «ما مي‌توانيم»!

0 نظرات: