زماني نهچندان دور شيراز بهواقع شهر گل و بلبل بود، شهري كه قبل از دروازه قرآنش بوي بهار نارنج و گل شببو، مشام هر مسافري را مينواخت و بهپيشوازش ميرفت، شهري كه امروز از درد دود و ترافيك و باغسوزي رنج ميبرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه فارس، امروز سراسر شهر را كه بگرديم، جز نارنجستان قوام و باغ دلگشا و بعضي خانهها، كمتر بوي بهارنارنج معروف بهمشام ميرسد، برگهاي درختان عطش تشنگي را تداعي كنندهاست و ظاهر باغهاي قديمي در گوشه گوشه شهر، با صداي بلند فرياد رسي را طلب مي كنند.
امروز در هر گوشه جهان، در هر كشور كوچك و بزرگي يك شهر گل و بلبل داريم اما شيراز گل و بلبل آرام آرام بهخواب زمستاني فرو ميرود و همه تقصيرها برگردن كج شده خشكسالي! سنگيني ميكند.
به گزارش ايسنا، عليرغم اينكه چمن و گل و گياه، طبق تعريف استاندارد، فضاي سبز محسوب نميشود و با وجوديكه مسوولان هم به اين تعريف اشراف دارند اما همچنان بلوارهاي سبز و بوستانهاي فاقد درخت، به سرانه فضاي سبز اضافه ميشود تا سرجمع با زحمت به عدد 9 متر مربع برسد، حال آنكه سرانه استاندارد فضاي سبز در جهان قريب به 15 متر مربع است.
باغهاي زيباي قصردشت كه روزي روزگاري نگين سبزي در ميان قلب فارس بود، حالا تكه تكه شده و هر روز خبري از سوختن يا خشكاندن بخشي از اين تن پاره پاره منتشر ميشود.
همين ديروز آخرين خبرها حكايت از سوختن دو باغ داشت، سوختن 600 درخت!، درخت نه نهال كه بايد سالهاي سال عمر بهپايش بگذاريم تا درخت شود، درختاني كه بيش از بيست سال عمر دارند، درختاني كه روزي در گذشته نهچندان دور ثمر ميدادند و سايه و امروز سوزانده ميشوند تا بهجايش تيرآهن و تيرچه بلوك برويد و ... حال مسوولان هرچه ميخواهد فرياد كنند كه با باغسوزها مقابله ميكنند و ....
امروز گردش مجازي در اينترنت و تماشاي عكسهاي زيبا از فضاي شهرهايي كه تا ديروز سبزي را نميشناختند! و دل شهروندانشان شايد هواي آمدن به شهر گل و بلبل ايران را بهسر داشت! دل هر شهروند شيرازي را ميسوزاند، عكسهايي كه مديريت صحيح فضاي سبز را بهرخ ميكشد، مديريت جوان، مديريت خلاق، مديريت مدبر، چيزي كه در پشت كهولت سنگين فضاي سبز شيراز پنهان شده است.
امروز آرشيو خبرهاي فضاي سبز شهرداري شيراز را كه ورق بزني، تا ده سال قبل يك نام را در ستون بالاي مديريتش ميبيني،شهري كه رونق گل و سبزهاش آرام آرام به كسادي گره خورده و شهرزاد قصهگو مردان و زنان مديرش را با قصههايش به رويا فرو بردهاست.
اين در حالي است كه فارس مدعي داشتن بيشترين جنگل در سطح كشور است! و بارها مديران اين بخش فرياد برآوردهاند كه از نظر مساحت ميزان جنگلهاي فارس از شمال ايران بيشتر است. اما در شيراز كه سياحت كني درختان تن سوخته و باغهاي بهخشكي مبتلا شدهاش، دلت را آتش ميزند.
شيراز امروز شهر دود و ترافيك است، شهري كه قرار است زير يكي از بوستانهاي زيبايش، در كنار گوش باغهاي قصردشت، در زير زمين پاركينگ بسازند! شهري كه مردان شورا و شهردارياش وعده ميدهند؛ هركه بر بام چمني بكارد، جايزه ميگيرد!!! اما نميدانند كه گرفتن يارانهها، دست ياري مردمان اين شهر را كه درختان مايملك شهرداري را روزگاران زيادي آب داده بود، كوتاه كرده است.
گويي در اين سال ها فراموش كرده ايم كه ميتوان شمشادها را بلند كرد، رشد درختان را سرعت داد و آب را بهشيوههاي مهندسي به درختان رساند و بهجاي مقابله با خشكسالي ميتوان آن را مديريت كرد!
به گزارش ايسنا مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری شیراز در جمع خبرنگاران گفت: خشکسالی در این شهر تا حدی پیش رفته که سبب خشک شدن کامل چند حلقه چاه و تعداد بسیاری از قناتها شده است.
شهزاد رونقزاده همچنان خشکسالی و كاهش بارندگي را بهانه خشك شدن درختان و باغ ها مي داند و بيآنكه از برنامههايشان براي زيباسازي فضاي سبز شهري بگويد، افزود: با کاهش سطح آب های زیر زمینی در فصول بارندگی مقدار آب خارج شده از قنات ها از یک هزار و 200 لیتر در ثانیه به 160 لیتر در ثانیه کاهش یافته است.
خاطرات پيرمردهاي قصردشت را كه مرور ميكنيم، از تدبير پدرانشان در هنگامه خشكي و خساست آسمان ميگويند، از ميرآبهايي كه با انديشههاي مجرب خود، آب را آنگونه تقسيم ميكردند كه هيچ باغي بيآب و ثمر نماند، اما امروز آنقدر خشكسالي را بزرگ كرديم كه ديگر توان مقابله با اين غول خودساخته را نداريم و مدام كابوس خشكي را در خواب هم ميبينيم.
رونقزاده اما بر گفتههاي ما صحه ميگذارد آنجا كه گفت: از گذشته دور شهروندان درختان مقابل خانه و حتي نزديك به خانههاي خود را آبياري ميكردند و اين به زيبايي شهر افزوده بود اما بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانهها، بهتصور اینکه آب بهای آنها افزایش پیدا ميکند، از این کار خودداری کرده و یا به آن کمتر توجه ميكنند.
البته تاكيد اين مدير ديرينه شهرداري بر اينكه آبياري هر درخت در طول يكسال تنها دو متر مكعب آب نياز دارد درست است، اما شهروندان بهدليل آگاهي كم در خصوص روشهاي آبياري و بهدليل اينكه تاكنون هيچ اقدامي در راستاي ارتقا اطلاعات فردي آنان انجام نشده است، در هر وعده كه به درختان مقابل منزل خود آب ميدهند، دو متر مكعب آب هدر ميرود!!!
حال اگر سازمان فضاي سبز شهرداري يا اعضاي شورا بهجاي آنكه براي فضاي سبز پشتبامها جايزه تعيين كنند، به فضاي سبز حياط و مقابل خانهها بها ميداد و همان جايزه را صرف نگهداري و آبياري اين فضاها ميكرد، امروز درختان كنار خيابانهاي اين شهر خشك نميشد، شمشادها زيرپاي رهگذران له نميشد و ....
اگر حواسمان به وضعيت اسكان مسافران و همراهان بيمار جمع بود، درختان ميان بلوارها و چمني كه با خون دل آب ميخورد آنهم دهها برابر يك درخت! اينگونه پژمرده و خراب نميشد و اين همه هزينه به شهر تحميل نميكرد.
به گزارش ايسنا، يك سئوال از نگاه صاحبنظران مديريت شهري بسيار مهم است، اينكه آيا راهكار بهتري از آنچه امروز انجام ميدهيم وجود دارد؟ و پشت اين سئوال كمي جسارت و شجاعت در عمل، آنجا كه ميدانيم اشتباه است آنجا كه بعد از سالها متوجه ميشويم بايد كار ديگري ميشد و نشد، آنجا كه .....! آيا از خود پرسيدهايم با اين همه ظرفيت چرا شيراز نتوانسته جايگاه خود را حفظ كرده و همچنان شهر گل و بلبل بماند؟
وی تشریح کرد: برای آبیاری هر درخت در طول سال تنها دو متر مکعب آب کافی است و این میزان مصرف آب در یک سال، هزینه چندانی را شامل نمی شود که با این کار علاوه بر حفظ زیبایی محیط پیرامونی محل زندگی خود، می توان به پاکیزگی هوا نیز کمک کرد.
به گزارش ايسنا، مدير عامل فضاي سبز شهرداري شيراز ، از اضافه شدن 14 پارک به مساحت 50 هکتار درمناطق مختلف شهر شیراز خبرداد، از جمله کوثر، صنوبر، فروزان، حجاب، پیوند، میانرود، پارک حاشیهای تخت جمشید و بیبی دختران و علمدار و ....
كاش ايميل مديران شهرداري را داشتيم تا عكسهايي كه ديروز برايمان ميل شده بود را ارسال ميكرديم، عكسهايي از مديريت فضاي سبز، از ايجاد شادابي با همان شمشاد و درختچههاي كوتاه و زودرشد، دعا ميكنيم كاش درختكاري حاشيه رودخانه خشك ادامه پيدا مي كرد تا نفس شهر از اين همه دود باز مي شد...
به گزارش ايسنا، يكبار ديگر آرشيو اخبار سالهاي قبل را ورق بزنيم، در ميان سطور فراوان اخبار شهرداري و فضاي سبز شهري در شيراز، تلاش مسوولان را در خصوص ايجاد هكتارها هكتار فضاي سبز كمربندي مطالعه كنيد، كاري بزرگ كه قدم اولش محكم برداشته شد ،اما متاسفانه رها شد! اگرچه مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری از طراحی سه پارک باباکوهی، نور و گلستان در ارتفاعات شهر، خبر مي دهد اما هنوز خبر اميدوار كننده اي از ايجاد اين پارك ها در دست نيست.
اين مدير شهرداري البته باز هم به پشتبام سبز، همان طرح مدبرانه شوراي شهر شيراز كه قرار است اجرا كنندگان آن جايزه بگيرند، ميگويد، اما هيچ آماري نميدهد كه ظرف سالهاي 88، 89 و نيمسال 90 چند متر پشتبام سبز در اين شهر ايجاد شد؟ و البته چندهزار متر باغ و فضاي سبز استاندارد از ميان رفت و چند هزار اصله درخت را در كوچههاي قصردشت شبانه بريدند و صبح شهرداران مناطق با مظلوميت از بيخبري خود گفتند و از اينكه هركس آنها را بريده بياذن بريده است!
نه اين مدير و نه هيچ يك از مديران شهرداري هيچوقت بابت درختاني كه خشكانده و سوزانده و بريده شدند، بازخواست نشدند، همين است كه مطمئن هستند اگر آتش بهجان تمام درختان شهر هم بيفتد، آنها همچنان شهرداران و مديران چرخشي اين شهر خواهند بود!
شهروندان شيرازي امروز در روزهاي انتهايي ماه رمضان، به جان مسوولاني بيشتر دعا خواهند كرد كه تدبيرشان، ريههاي شهر را برگرداند و فضاي سبز را از سرطاني كه بهجانش افتاده نجات دهند. مسوولاني مدبر، خلاق و مدير.
جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا | جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا |
جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا | جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا |
جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا | جشنواره طراحی های شگفت انگیز و زیبا گل و گیاه در فلوریدا آمريكا |
7 شهریور 90 .
1 نظرات:
خیلی ناراحت شدم این از بی غیرتی ما شیرازی ها و مسئولینه که محکم برخورد نمیکنند ای کاس اون فرماندار ... که دم از غیرت میزد یکم به فکر فضای سبز و این باغات بود به جای برج های تجارت جهانی که رگش باد کرده بود و با این افراد بخورد میکرد
ای کاش امام جمعه شیراز به جای فکردر مورد ساخت مصلای شیرازو اطراف شاهچراغ کمی هم از فکرش را به باغات اختصاص میداد ای کاش غیرت در ما بار دیگر نمایان شود
ارسال یک نظر